Potrawka z kurczaka w sosie śmietanowym. Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym – Mięso z kurczaka w sosie
Delikatne, kruche mięso z kurczaka pod aksamitnym śmietanowo-pieczarkowym sosie to doskonały pomysł na szybki i pożywny obiad.
Potrawka z kurczaka w sosie śmietanowym
Potrawka z kurczaka w sosie śmietanowym podawana jest najczęściej z ulubionym makaronem – świderkami, kokardami lub dużymi muszlami. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na oleju rzepakowym wraz z pokrojoną w piórka cebulą i drobno posiekanym czosnkiem. Dolewamy odrobinę wody (tak, by nie przykryła kurczaka) oraz pokrojone w plastry pieczarki.
Mięso z kurczaka w sosie
Dusimy przez 15 minut pod przykryciem, następnie dodajemy śmietanę 18%. Mięso z kurczaka w sosie doprawiamy wyciśniętym sokiem z cytryny, pieprzem oraz solą. Do zagęszczenia sosu możemy użyć starty ser żółty lub pokrojony w kostkę ser pleśniowy, który nada bardzo intensywny i wykwintny smak potrawie. W oddzielnym garnku gotujemy wybrany makaron al dente, odcedzamy go, następnie dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany posiłek możemy ozdobić drobno siekaną pietruszką lub innymi wybranymi ziołami. To obiad, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników i zaproszonych gości!
Najnowsze komentarze