Pages Menu

Categories Menu

Posted by on kw. 9, 2021 in Kulinaria |

Skąd biorą się zakalce?

Skąd biorą się zakalce?

Upieczenie ciasta nawet najprostszego, mimo że nie jest zbyt komplikowane dla osoby, która posiada chociaż minimalne doświadczenie z obsługą piekarnika może być nie lada wyzwaniem, zwłaszcza jeżeli okaże się, że upieczemy zakalca.
Nieupieczona część ciasta, wyglądem zdecydowanie odróżniająca się od pozostałej jego części nazywana jest zakalcem. Nie oznacza to jednak, że ciasto jest zepsute, jego wygląd co prawda budzi zastrzeżenia ale smak pozostanie bez zmian. Ta zakalcowata część ciasta z różnych powodów została pozbawioną bąbelków powietrza, nie wytworzył się podczas pieczenia dwutlenek węgla, który nadaje ciastu charakterystyczną konsystencję i wygląd, który uważamy za prawidłowy

Dlaczego zakalec pojawia się w cieście?

Na to pytanie szukają odpowiedzi wszyscy, którym, udało się upiec ciasto posiadające charakterystyczne ciemne zabarwienia, zwane zakalcami. Skąd się biorą i jakie są powody powstawania zakalców, o to kilka z najpopularniejszych powodów, które być może przydarzyły się komuś podczas pieczenia ciasta.

  1. Jednym z najczęstszych powodów powstawania zakalców jest używanie zimnych produktów do pieczenia. Jeżeli w przepisie nie jest wyraźnie napisane, aby używać produktów dobrze schłodzonych, znaczy to, że przed rozpoczęciem pieczenia należy minimum godzinę wcześniej wyjąć produkty z lodówki.
  2. Zbyt długie ucieranie ciasta, które potrzebują jak najkrótszego i jak najmniejszego mieszania, miksowania a w konsekwencji zbyt dużego napowietrzenia ciasta.
  3. Nieprawidłowy przepis. Jeżeli brak w przepisie informacji o tym, jak długo trzeba mieszać ciasto. Brak konkretnych informacji i wskazówek może być mylący, szczególnie dla osób, które nie posiadają jeszcze zbyt dużego doświadczenia w pieczeniu.
  4. Nasze własne pomyłki. Zdarza się zapomnieć dodać jakiegoś składnika albo pomylić proporcję w odważaniu, pomylić mg z litrami. To najczęstsza przyczyna powstawania zakalców zwłaszcza u osób roztargnionych albo podczas pospiesznego pieczenia.

Nie warto się zniechęcać, jeżeli wyjdzie nam zakalec, warto popracować nad swoim przepisem, aby go poprawić i ulepszyć.