Pages Menu

Categories Menu

Posted by on lut 4, 2021 in Kulinaria |

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Mole spożywcze to częsty problem. Pojawiają się w domu żerując na zapasach żywności. Gnieżdżą się w suchych produktach spożywczych. Możesz je przynieść w zakupach ze sklepu lub wpuścić przez otwarte okno. Żywią się produktami zbożowymi, sypkimi, bakaliami, owocami i słodyczami. Walka z małymi stworzeniami nie jest łatwa, dlatego lepiej zapobiegać pojawieniu się moli spożywczych.

Działaj profilaktycznie

Gdy zobaczysz latające, dorosłe osobniki oznacza to, że w całym domu mogą pojawić się mole. Warto wcześniej “zniechęcić” owady do żerowania w twoim domu. Mole, często przenoszone są do domu wraz z zakupami spożywczymi. Dlatego przed rozpakowaniem torby przejrzyj zawartość. Jeśli zauważysz owady, larwy lub ich kokony od razu wyrzuć produkt. Również gdy znajdziesz owady w domowych produktach wyrzuć je. Bezpieczne, sprawdzone produkty sypkie czy zbożowe trzymaj w suchych zamkniętych pojemnikach. Nie wystawiaj ich do szafki w oryginalnym opakowaniu. Skutecznym sposobem odstraszającym jest liść laurowy. Wrzuć go do każdego pojemnika z produktami narażonymi na mole. Skuteczny będzie również susz z lawendy lub eukaliptusa. Rozłóż kilka saszetek w szafce. Pamiętaj również o sprzątaniu szafki z okruszków. Możesz także raz na jakiś czas przetrzeć wszystkie szafki wodą z octem.

Zwalczaj mole spożywcze

Gdy działania profilaktyczne nie pomogły, a mole pojawiły się w kuchni. Pierwszym krokiem jest wyrzucenie wszystkich zainfekowanych produktów. Zamknij szczelnie worek na śmieci i od razu wynieś. Wyciągnij wszystkie produkt z szafki i umyj ją wodą z octem. Można użyć również chemicznych preparatów, ale zwróć uwagę czy są odpowiednie do kontaktu z żywnością. Pamiętaj, że mole lubią gnieździć się w zakamarkach, dlatego warto użyć odkurzacza do oczyszczenia szafki. Po odkurzeniu od razu wyrzuć worek. Zanim włożysz produkty do szafki nagrzej w miseczce ocet i wstaw do szafki. Zamknij drzwiczki i poczekaj aż płyn ostatnie. Produkty, co do których nie masz pewności czy są bezpieczne włóż na kilka dni do zamrażalnika. Po tym czasie larwy na pewno nie przetrwają.

Walka z molami nie należy do łatwych. Lepiej stosuj zbiegi zapobiegawcze. Pamiętaj, że mole nie lubią intensywnych zapachów. Dlatego rozłóż w szafce z suchą żywnością susz z lawendy czy goździki. Pamiętaj o sprawdzeniu produktów przyniesionych ze sklepu i trzymaj suchą żywność w pojemnikach. Załóż siatki na okna. Dzięki nim mole nie wlecą przez okno.

System HACCP to narzędzie użyteczne przy okazji kontroli etapów produkcji oraz obrotu żywnością w handlu spożywczym. Wymagania planu HACCP są obwarowane przepisami prawa. Więcej w temacie tutaj: https://haccp-polska.pl/haccp-plan-haccp